Aydın
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Başkan Maraş, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına dikkat çekti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Başkan Maraş, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına dikkat çekti
Abone ol
Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş, VERİMDER Anadolu buluşmaları kapsamında Aydın’da yapılan toplantıda yaptığı konuşmada yenilenebilir enerji kullanımına dikkat çekti.

Yapılara Enerji Verimliliği Derneği ‘VERİMDER’ iklim değişikliği, enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konusunda düzenlediği toplantıya konuşmacı olarak katılan Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş, Türkiye’nin sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynakları bakımından Allah vergisi ciddi imkanları olmasına rağmen halen ülkemizin bu imkanlardan yeterince faydalanamadığını belirtti.

Aydın Sanayi Odası olarak, iklim değişikliği, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik gibi konuların günümüzün en önemli gündem maddelerinden biri olduğunun farkında olduklarını belirten Maraş, iş dünyası olarak üzerlerine düşen sorumlulukları ve bu konudaki fırsatları her zaman konuşmaya hazır olduklarını söyledi.

İklim değişikliğinin, dünya genelinde karşılaşılan büyük bir tehdit olduğunun kaydeden Maraş, “Artan sera gazı emisyonları, deniz seviyelerinin yükselmesi, aşırı hava olayları ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Bu sorunlar sadece çevremizi etkilemekle kalmaz, aynı zamanda ekonomik ve sosyal istikrarımızı da tehdit eder” dedi.

Türkiye Ulusal Enerji Planı çalışmasının sonuçlarına göre elektrik tüketiminin 2025 yılında 380,2 Terawatt-saat, 2030 yılında 455,3 Terawatt-saat, 2035 yılında ise 510,5 Terawatt-saat seviyesine ulaşmasının beklendiğini ifade eden Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş, “2022 yılında elektrik üretimimizin, yüzde 34,6'sı kömürden, yüzde 22,2'si doğal gazdan, yüzde 20,6'sı hidrolik enerjiden, yüzde 10,8’i rüzgardan, yüzde 4,7’si güneşten, yüzde 3,3'ü jeotermal enerjiden ve yüzde 3,7’si diğer kaynaklardan elde edilmiştir. 2023 yılı Nisan ayı sonu itibarıyla ülkemiz kurulu gücü 104.496 MegaWatt’a ulaşmıştır. 2023 yılı Nisan ayı sonu itibarıyla kurulu gücümüzün kaynaklara göre dağılımı; yüzde 30,2’si hidrolik enerji, yüzde 24,3’ü doğal gaz, yüzde 20,9’u kömür, yüzde 11’i rüzgâr, yüzde 9,5’i güneş, yüzde 1,6’sı jeotermal ve yüzde 2,5’i ise diğer kaynaklar şeklindedir. Ayrıca Ülkemizde elektrik enerjisi üretim santrali sayısı, 2023 yılı Nisan ayı sonu itibarıyla, lisanssız santraller dahil 11.941’e yükselmiştir. Mevcut santrallerin 751 adedi hidroelektrik, 67 adedi kömür, 361 adedi rüzgar, 63 adedi jeotermal, 345 adedi doğal gaz, 9.863 adedi güneş, 491 adedi ise diğer kaynaklı santrallerdir. Bu istatistik bilgilerine baktığımızda, kısaca dikkatinizi çekmek istediğim konu; aslında yenilenebilir enerji kaynaklarında ülke genelinde hedeflenen kapasitenin çok uzağında olmamızdır” dedi.

“AYDIN OLARAK İLK SIRALARDAYIZ”

Konuşmasında Aydın’ı da değerlendiren Başkan Maraş, Aydın ilinin jeotermal, güneş ve rüzgar kaynaklı yenilenebilir enerji çeşitliliği ve potansiyeli bakımından Türkiye’de ilk sıralarda yer aldığını söyledi. Maraş konuşmasının devamında; “Çünkü coğrafya, doğa ve mevsimler bize çok az bölgeye nasip olacak şekilde cömert davranmış. Ancak, yenilenebilir enerji kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde, enerjiye dönüşümde, doğa ve çevreye göre önceliklerin belirlenmesin de daha yapısal, teknik politikalar geliştirmekte geç kalıyoruz. Bu avantajlı durumun, yerelde sunduğu sosyal ve ekonomik katkısının tekrar gözden geçirilmesi ve buna göre tedbirler alınması gerekmektedir” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aydın’da uğur böceği örümceği gündem olduÖnceki Haber

Aydın’da uğur böceği örümceği gündem old...

Büyükşehir 'Yaz Konserleri' Karacasu'dan başladıSonraki Haber

Büyükşehir 'Yaz Konserleri' Karacasu'dan...

Yorum Yazın

Aydın’da trafik kazası: 1 ölü
Ege'ye tatile geldi hayatı değişti
Aydın'da jandarma ekiplerinden yoğun denetim
Aydın'ın öğrenci yurt kapasitesi 15 bine yükseldi
Karacasu Kaymakamlığı'ndan trafik kuralı uyarısı
Aydın'da jandarma ekipleri 24 aranan şahsı yakaladı
Aydın sokakları karalama duvarına döndü
Didim’de jandarma ekipleri vatandaşları uyardı
Aydın jandarmasından uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı
Denizli’de kanlı arazi anlaşmazlığı: 1 ölü, 1 yaralı
Aydın'da Gebe Okulu katılımcıları eğitimlerini başarıyla tamamlandı
Sökespor yönetimi gazeteciler ile bir araya geldi
KUTO Başkanı Akdoğan: "Enflasyon muhasebesinde beklenen karar geldi"
CHP Lideri Özgür Özel, Aydın'da Suavi konserine katıldı
Söke'de zeytin sineği ve yeşil kurt kontrolleri yapıldı
Aydın’da, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlandı
Kuşadası'nda sağlıklı gıdanın adresi ‘Yerel Üretici Pazarı' oldu
Elazığ kültürü Aydın’da da yaşatılıyor
Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyecanı yaşandı
Nazilli’de transfer yasağının kalkması yüzleri güldürdü

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar