İnsanlığın var oluşundan bu yana pek çok medeniyete beşiklik etmiş Aydın’da yaklaşık 20 yıldır ilginç çalışmaları ile gündeme gelen Karya Farma HBX Ar-Ge ekibi bu defa 33 yıllık ömrüne yaklaşık 2 bin 300 yıl önce inanılmaz başarılar sığdıran Büyük İskender’in formülünü araştırdığını belirtti.
Çalışmalarını ADÜ Teknokent’te sürdüren Karya Farma HBX Ar-Ge (BAP) Bilimsel Araştırmalar Projeleri Merkezi Koordinatörü Hakan Başlık, M.Ö. 356 yılında doğup 323 yılında vefat eden Büyük İskender’in 33 yıllık ömrüne sığdırdığı seferler ve savaşlar başta olmak üzere başarılarının sırrını araştırdıklarını kaydetti. Aradan yaklaşık 2 bin 300 yıl geçmesine rağmen Büyük İskender’in o günkü şartlarda bu seferleri nasıl gerçekleştirdiğinin merak konusu olduğunu belirten Başlık, çalışmaları Karya’nın Antik Bileşimi adlı proje ile sürdürdüklerini söyledi.
Bir kişinin yetişinceye kadar geçen süreç 17 yıl sayılsa bile Büyük İskender’in 16 yıl gibi kısa bir sürede o günkü şartlarda, Yunanistan, İlirya, Trakya, Tuna Deltası, Anadolu, Suriye, Fenike, Mısır, Mezopotamya, İran, Afganistan, Soğd, Baktriya, Hindistan seferleri gerçekleştirdiğinin bilindiğini belirten Başlık, “Bu bize göre olağanüstü bir çaba ve güç ile gerçekleşebilecek bir durum. Bu çerçevede o dönemi incelediğimizde Büyük İskender'in zaferle dolu seferlerinin bir parçası olan Karya Medeniyeti’ni irdeleme ihtiyacı duyduk. Bize göre bu sadece bir keşif değil, kadim tıbbın en eski ve en güçlü formüllerinden birinin ortaya çıkarılması diye düşünüyoruz. Karya Farma HBX olarak Büyük İskender’in formülü üzerinde çalışıyoruz. Bu topraklarda gerçekleştirdikleri arkeolojik kazılar sırasında, antik Karya medeniyetine ait olan ve altın tozu ile bitki özütlerinin bir araya geldiği bir bileşim keşfettiler. Bu bileşimi çözmek için araştırma yapıyoruz” dedi.
Bahse konu bileşimin Büyük İskender'in orduları tarafından kullanılarak savaşçıların direncini arttırıp zihinsel ve fiziksel sağlıklarını korumalarına yardımcı olduğuna inanıldığını kaydeden Başlık, “Karya Farma HBX-ARGE ekibi olarak 17 patent çalışmamız ile beraber bu antik formülü modern bilimin ışığında yeniden canlandırmak için çalışıyoruz" dedi.
Yorum Yazın