CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, KOM ekipleri tarafından yapılan operasyonun görüntülerinin sosyal medyada servis edilmesini Meclis’e taşıdı.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarlar Mücadele şubesi ekipleri Aydın Kuşadası’nda yaptıkları operasyonu bir video klip şeklinde sosyal medya hesaplarından yayınladı. Operasyonla gözaltına alınan kişilerin yüzlerinin açıkça göründüğü videoyla ilgili CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, Meclis’e bir önerge verdi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, paylaşılan videonun en temel hukuk normu olan masumiyet karinesini ihlal ettiğini belirterek şu soruları yöneltti:
1- Yapılan her operasyon drone ile kayıt altına alınmakta ve kurgulanmakta mıdır?
2- Aydın ili Kuşadası ilçesinde yapılan operasyonunun görüntüleri neden sosyal medyada paylaşılmıştır?
3- Kişiler soruşturma kapsamında henüz şüpheli konumundayken, yani işledikleri iddia edilen suçlar henüz mahkemelerce tespit edilmemişken ve karar kesinleşmemişken, neden yüzleri/kimlikleri gizlenmemiştir?
4- Yapılan bu paylaşım masumiyet karinesinin ihlali değil midir?
5- Böyle bir videonun hazırlanması ve paylaşılması talimatını kim vermiştir?
6- Sorumlular hakkında gerekli yasal işlemler başlatılmış mıdır?
EMNİYET FİLM SEKTÖRÜNDE DEĞİL
Konuyla ilgili açıklama yapan Bülbül, yapılan bu paylaşımı “şüphelilerin şov malzemesi yapıldığını” belirterek şunları söyledi:
“Anayasa’yı ve evrensel hukuk ilkelerini hiç çekinmeden ihlal eden bir Bakanlık ve teşkilatla karşı karşıyayız. Operasyonu şüphelilerin yüzü ve kimliği gizlenmeksizin kayıt altına almak, deyim yerindeyse şov malzemesi yapmak, kabul edilemez. İçişleri Bakanlığı’nın da bakanlığa bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın da en temel görevi devlet eliyle teşhir değil, güvenliği sağlamaktır. Bu kurumlara film sektöründe olmadıklarının devlet ciddiyeti ile hareket etmeleri gerektiğinin hatırlatılması şarttır.
HEM SUÇ HEM GAYRİ AHLAKİ
“Hukuk devletinin vazgeçilmez unsurlarından olan masumiyet karinesi, hem uluslararası insan hakları sözleşmelerinde hem de Anayasa’da güvence altına alınan bir ilkedir. Lekelenmeme hakkı ise, bundan daha öte, kişinin toplumsal saygınlık, onur ve şerefinin korunmasını hedefler. Lekelenmeme hakkı ve masumiyet karinesine göre bir kişinin suçlu sayılabilmesi ancak bağımsız bir mahkemece yürütülen yargılamada maddi hakikate ulaşılarak verilen bir hükümle mümkündür. Anayasamızın 38. maddesi ile güvence altına alınan bu hak olağanüstü hallerde dahi sınırlandırılamaz. Olağanüstü hallerde dahi sınırlandırılamayan bir hakkın güvenliği sağlamakla görevli kurumlarca hiç çekince gösterilmeksizin siyaset malzemesi yapılması suç olmakla birlikte gayri ahlakidir. KOM’un yaptığı bu paylaşım hem teşkilatın hem de İçişleri Bakanlığı’nın tarihine bir kara leke olarak geçmiştir.
Yorum Yazın