Aydın
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Esnaf odaları güç birliği toplantısı Nazilli'de yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Esnaf odaları güç birliği toplantısı Nazilli'de yapıldı
Abone ol
Nazilli Ticaret Odası ev sahipliğinde yapılan toplantıda bölgenin sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

Toplantıya Nazilli Şoförler Odası Başkanı Seyfi ÇALIŞKAN, Bakırcılar Odası Başkanı Mustafa AY, Bakkallar Odası Başkanı Fatih ASTEPE, Berberler Odası Başkanı Olcay AYYILDIZ, Demirciler Odası Başkanı Nuri ŞİMŞEK, Elektrikçiler Odası Başkanı Mehmet AKYOL, Fırıncılar Odası Başkanı Mahmut TEKİN, Kahveciler Odası Başkanı Birol ŞENKAL,Terziler Odası Başkanı Murat ŞANAL, Manavlar Odası Başkanı Necmettin KARAKAYA, Manifaturacılar Odası Başkanı Hüdai TOSUN, Marangozlar Odası Başkanı Hüseyin BIÇAKÇI, Ayakkabıcılar Odası Başkanı Fatih KAHYAOĞLU, Kuyucak Esnaf Odası Başkanı Mustafa Ali KOCADAĞ, Yenipazar Şoförler Odası Başkanı Nejdet KAPLAN, Buharkent Esnaf Odası Başkanı Namık ÜLKEN, Karacasu Esnaf Odası Başkanı Sefa TÖZ katıldı. 


Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nuri ARSLAN yaptığı açılış konuşmasında; -öncelikle yeni seçilen ayrıca güven tazeleyerek görevlerine devam eden Oda başkanlarına hayırlı olsun diyorum, görevlerinde başarılar diliyorum. 
Meslek Kuruluşu veya Odanın adı ne olursa olsun sorunlarımızın ortak olduğunu biliyoruz. Bu gün bir araya gelmemezin birinci nedeni ortak sorunlarımıza ortak çözümler aramaktır. Diğer bir amacımız da bu güne kadar tam anlamıyla yapamadığımız birlikte hareket etmek ve güç birliğini sağlamaktır diyen ARSLAN,  kurumların ancak güç birliği yapması halinde bölgeye hizmet yapılabileceğini ifade etti. Biz bu güne kadar her ortamda birlikte hareket etme kültürünün önemine değindik ancak bir yere kadar başarılı olabildik. Ümit ediyorum bundan sonraki çalışmalarımız daha verimli olacaktır.
 Ticaret Odası ve Esnaf Odası üyelerinin aynı sektörlerde faaliyet gösterdiklerini sadece kuruluş türü ve ölçek farkı olabileceğini söyleyen ARSLAN, bu nedenle  üyelerimizin sorunları ve çözüm yolları benzerlik göstermektedir. Çok seslilik, farklı görüşler her zaman başarı ve hizmeti getirir. Tüm kişi ve kurumların   görüşlerine açığız. Amacımız azami seviyede tacir ve esnafımıza hizmet etmektir-dedi. 
Toplantıya katılan Oda başkanları bölgenin ve üyelerinin sorunları ve beklentileri ile ilgili konularda görüşlerini belirttiler.
Yapılan değerlendirmeler neticesinde çözümü için birlikte hareket edilmesi kararlaştırılan konu başlıkları şu şekilde tespit edildi;
Adnan Menderes Üniversitesine Bağlı Bölgemizde Bulunan Nazilli İ.İ.B.F Ve Meslek Yüksek Okullarının Sorunlarıyla İlgili Çözüm Önerileri 
       Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesi başta olmak üzere bölgemizdeki meslek yüksek okullarının öğrenci sayısı her geçen yıl azalmakta, bir çok bölüm eğitim kadrosunun olmaması ve öğrenci sayısındaki yetersizlik nedeniyle kapanmakta veya başka bir yere nakil olmaktadır.
       Bölgemizdeki okullara olan tercihi arttırmak, okullarımızın altyapı ve fiziki imkanlarını yükseltmek ve bununla birlikte okullarımızın akademik anlamda ön plana çıkmalarını sağlamak amacıyla üniversite-sanayi işbirliğinde fakülte ve yüksek okullarımızın ihtiyaçlarının tespit edilmesi, sorunlarının giderilmesi için güç birliği içinde çalışmaların başlatılması gerekmektedir. 
      Özellikle Nazilli ve yakın çevredeki okullarda uzun ve sağlıklı yaşam ile ilgili bölümlerin açılması, bu bölümlerin ön plana çıkması gerektiğini düşünüyoruz. 

Yeni Bölümlerin Açılmasını İstiyoruz 
Bundan böyle yeni açılacak bölümlerin fizyoterapi, makine, mekatronik,elektrik, tekstil, dijital baskı bölümleri olmasını talep ediyoruz. Bu bölümlerin yanında güzellik hizmetleri gibi talep gören mesleklerle ilgili bölümler de dikkate alınmalıdır.
 Özellikle belirtmek isteriz ki bu bölümleri -açılsın iyi olur keyfiyeti- ile değil, Nazilli’de bulunduğu halde sebebini bilmediğimiz bir şekilde sonradan başka yerlere taşınan myo ve fakülte adına istiyoruz.  

Potoloji Bölümüne Neden öğretim Görevlisi Atanmıyor?
Nazilli’de açılmış olan Potoloji Bölümünün ihtiyacı olan üç öğretim görevlisi verilmediği için bölümün öğrenci almadığı öğrenilmiştir. Sağlık hizmetleriyle ilgili önemli ve talep gören mesleklerden biri olan bu bölüme neden atama yapılmadığı, neyin beklendiği bilinmemektedir. Nazilli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Potoloji Bölümüne öğretim görevlisi atamasının yapılmasını istiyoruz.

Önceki Yıllarda Nazilli’den Taşınan Bölüm ve Okulların Açıklaması Neden Yapılmıyor?
 Nazilli Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okuluna yerleşim yeri dahil olmak üzere şehir olarak tüm imkanlar sağlanmış iken Aydın’a nakil edilmesinin sebebi nedir? Nazilli Güzel Sanatlar Fakültesi hangi nedenlerle Aydın’a nakil edilmiştir. ADÜ Rektörlüğü bu soruların cevabını vermek durumundadır.

Öğretim Kadroları ve Üniversite Hocaları Neden Başka Yerlere Nakil Ediliyor?
Sudan sebeplerle öğretim kadrosunu, üniversite hocalarını başka yerlere nakil etmek hangi akademik gerekçelere dayanmaktadır?
 Ülkemizin “iklim yapısı, coğrafi özellikleri, sağlıklı yaşamı ve zengin gıda çeşitliliği bakımından” en şanslı bölgelerinden biri olan Nazilli ve bölgesinde akademik yapıya uymayan ne gibi özellikler olduğunu bilmek istiyoruz. 

Üniversite Harcama Bütçelerinin Adil Bir Biçimde Dağıtılmasını Bekliyoruz  
Bölgemizdeki diğer bir sorun ADÜ Rektörlüğü tarafından adil bir biçimde tahsis edilmesini beklediğimiz okul bütçeleridir. Nazilli’deki fakülte ve okullara verilen harcama bütçesi neredeyse yok seviyesindedir. Aydın merkez ilçeden sonra en büyük ilçe konumundaki Nazilli’de yüzlerce öğretim görevlisi, 2000’e yakın fakülte ve myo öğrencisi ve ayrıca binlerce m2 büyüklüğünde İsabeyli ve Sümer Kampüsleri  bulunduğu göz önüne alındığında Nazilli’ye verilen bütçenin çok daha fazla olması gerekmektedir. 

Nazilli İİBF İkinci Öğretim Bölümlerinin Kapatılması Hakkında Senato Kararı Alınmıştır 
Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin öğrenci ve öğretim kadrosunun her geçen yıl azalması yetmezmiş gibi bir de fakültenin ikinci öğretiminin kapatılacağı öğrenilmiştir. Üniversite Senatosunda alınan bu kararın yanlış olduğunu ve bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Bu kararın hangi gerekçeler ile alındığı konusunda herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Ancak sebebi ne olursa olsun meselenin çözümü bölüm kapatmak yok etmek değildir. Üniversite yönetiminden; Nazilli İİBF nin ve meslek yüksek okullarının akademik açıdan daha iyi seviyelere gelmesi için çaba sarfetmesini bekliyoruz. Bu konuda biz meslek kuruluşları olarak üstümüze düşeni yapmaya hazırız.

Aynı Bölümler Neden Açılıyor?
Ayrıca bu güne kadar Adnan Menderes Üniversitesine bağlı Nazilli’de daha önce açılmış olan bölümlerin başka ilçelerde de açılmasının sebebini anlamış değiliz. 
Öğrenci sayısının yetersiz olduğundan şikayet ettiğimiz bir ortamda aynı bölümlerin farklı yerlerde açılmasının mantıklı bir izahı bulunmamaktadır. Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir.     

Öğrenci Kontenjanı Neden Düşürülüyor?
Nazilli’deki fakülte ve meslek yüksek okullarının toplam öğrenci kontenjanı 2016 yılında yaklaşık 2600 iken 2021 yılında 1600 olmuştur. Yaklaşık 100 öğrenciden 40’ı alınmıştır. Bunun sebebi açıklanmalıdır. Bu oran önemsenmeyecek bir sayı değildir. Bu kararlar alınırken bölgedeki kurum ve kuruluşlardan, Odalardan, sivil toplum örgütlerinden kısaca burada yaşayanlardan görüş alındı mı? Bilgi verildi mi? Karşılıklı istişarede bulunuldu mu? Bu konularda açıklama bekliyoruz. 
Netice itibariyle; ADÜ Rektörlüğü Nazilli ve ilçelerdeki Fakülte ve Meslek Yüksek Okullarına menfi yönde ayırım yapıldığı düşüncesinin doğru olmadığını göstermek durumundadır. 
Ayrıca başta Cumhurbaşkanlığı ve Yüksek Öğrenim Kurumu Başkanlığı olmak üzere tüm kurumlarımız üniversite-sanayi işbirliğinin ve kurumlar arası diyaloğun önemini,  üniversitenin bulunduğu bölgeye katacağı değerleri önemserken ADÜ Rektörlüğünün “ben yaptım oldu” şeklinde tek taraflı kararları yapıcı değil yıkıcı sonuçlar doğurmaktadır. 
Nazilli İİBF ve Meslek Yüksek Okulları ile Nazilli’nin üniversite yapısı sistematik bir şekilde zayıflatılmaktadır.  
Aydın ADÜ Rektörlüğünün standart akademik uygulamalar olarak aldığı olumsuz kararların farkındayız. Nazilli Meslek Odaları ve kurumları olarak bizim olmayan bir şeyi istemiyoruz. Başka yerdeki bir okul veya bölüm kapatılsın, Nazilli’de açılsın gibi bir düşüncemiz yok, bu güne kadar da olmadı. Ancak mevcut okul ve bölümlerimizin kapasitesi neden düşürülüyor? Öğretim kadrolarının nitelik ve sayıları neden azaltılıyor? Öğrenci sayısı ve yerleşke alanı olarak Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden biri olan Adnan Menderes Üniversitesi bir fakülte ile iki adet meslek yüksek okuluna neden üvey evlat muamelesi yapıyor?  Bunların açıklanmasını bekliyoruz.    

Nitelikli Eleman İhtiyacı
Bölgemizde üretim ve imalat sektöründe faaliyet gösteren ölçek farkına bakılmaksızın tüm işletme ve fabrikalarımızın nitelikli, mesleki eğitimini tamamlamış personele ihtiyacı bulunmaktadır. 
Bu konunun önümüzdeki günlerde yapılması düşünülen bir çalıştayda kapsamlı olarak konunun tüm muhataplarıyla birlikte ele alınması kararlaştırılmıştır. 

Sanayi ve Ticaret Alanlarının Yetersizliği 
Bölgemizde arazilerin yarısından fazlası zeytinlik ve tarım arazisi niteliğindedir. Konut alanlarını da hesap ettiğimizde ihtiyacımız olan sanayi ve ticaret alanları için rezerv sahaların bulunmadığı veya açılmadığı görülmektedir. Bu konuda maalesef bir çalışma da yapılmamaktadır.
Nazilli’de zaten NTO tarafından uzun yıllardır bu ihtiyaç dile getirilmektedir. Ayrıca Karacasu, Buharkent ve Bozdoğan Esnaf Oda Başkanları da ilçelerinde sanayi ve ticaret alanı bulunmadığından şikayet etmektedirler. 

Fuar Alanı İhtiyacı
Bölgemiz verimli toprakları ve yılın on bir ayı tarım ve ziraata elverişli iklim yapısı ile ülkemizin en şanslı alanlarından biridir. Bu şartlara bağlı olarak bu topraklarda yetiştirilen başta incir, kestane, çilek ve zeytin olmak üzere bir çok ürünümüz işlenerek yurt içi ve yurt dışı pazarlara ulaştırılmaktadır. 
Bu nedenle bölgemizde çok amaçlı olarak kullanılabilecek 15.000 m2 kapalı, 35.000 m2 açık alanı ve yeterli otoparkı bulunan müstakil bir fuar alanına ihtiyaç bulunmaktadır. Tüm kurum ve kuruluşları bu konuda ortak hareket etmeye davet ediyoruz. 

Fuar Organizasyonları ile Bilgilendirme Toplantılarının Müşterek Organize Edilmesi
Ticaret Odası ile Esnaf Odalarımıza kayıtlı bölgedeki işyerleri ve işletmeler, aynı sektörde faaliyet gösteren ancak ölçek farkı bulunan üyelerden oluşmaktadır. Bu güne kadar yaptığımız çalışmalar neticesinde; hangi Odaya kayıtlı olursa olsun bu işletmelerin temel sorun ve ihtiyaçlarının benzer konulardan oluştuğu tespit edilmiştir. Bu sebeplerden dolayı hem Odalar olarak kısıtlı kaynaklarımızı daha verimli kullanmak ve daha fazla üyenin bilgilendirilmesini sağlamak üzere fuar organizasyonları ile bilgilendirme toplantılarının müşterek olarak yapılması hususunda görüş birliğine varılmıştır. 
Güçbirliği Toplantısı, katılan tüm başkanların bölgenin sorunlarıyla ilgili konularda birlikte hareket etme kararının alınması ile sona erdi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Akaryakıta bugün de zam var!Önceki Haber

Akaryakıta bugün de zam var!

Nazilli Belediyesi’nden ‘zeytinime dokunma’ çağrısıSonraki Haber

Nazilli Belediyesi’nden ‘zeytinime dokun...

Yorum Yazın

Aydın’da trafik kazası: 1 ölü
Ege'ye tatile geldi hayatı değişti
Aydın'da jandarma ekiplerinden yoğun denetim
Aydın'ın öğrenci yurt kapasitesi 15 bine yükseldi
Karacasu Kaymakamlığı'ndan trafik kuralı uyarısı
Aydın'da jandarma ekipleri 24 aranan şahsı yakaladı
Aydın sokakları karalama duvarına döndü
Didim’de jandarma ekipleri vatandaşları uyardı
Aydın jandarmasından uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı
Denizli’de kanlı arazi anlaşmazlığı: 1 ölü, 1 yaralı
Aydın'da Gebe Okulu katılımcıları eğitimlerini başarıyla tamamlandı
Sökespor yönetimi gazeteciler ile bir araya geldi
KUTO Başkanı Akdoğan: "Enflasyon muhasebesinde beklenen karar geldi"
CHP Lideri Özgür Özel, Aydın'da Suavi konserine katıldı
Söke'de zeytin sineği ve yeşil kurt kontrolleri yapıldı
Aydın’da, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlandı
Kuşadası'nda sağlıklı gıdanın adresi ‘Yerel Üretici Pazarı' oldu
Elazığ kültürü Aydın’da da yaşatılıyor
Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyecanı yaşandı
Nazilli’de transfer yasağının kalkması yüzleri güldürdü

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar