Aydın
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
Ali PETEK

Ali PETEK

Mail: [email protected]

KIRSAL KALKINMA, NAZKOOP VE ÖNERİLER…

     Kırsal kalkınmanın ana hedefi topraksız köylü yada küçük ölçekli tarım yapan yoksul köyiüyü kalkındırmaktır. Bunun için yeni ve yenilikçi ürün geliştirilmesi zorunlu olduğu gibi yoksul                 köylünün ölçek ekonomilerinden yararlanabilmesi içinde kooperatifleşme ve hatta üst üretici birliklerinin oluşturulması elzemdir.

Başka bir anlatımla Nazilli bölgesinde zeytin, incir gibi ürünlerin pazarlanmasına yönelik kooperatifleşmeyi gerçekleştirmek bu işin ruhuna aykırıdır. Çünkü bu ürünler zaten geleneksel ürünlerdir ve piyasası mevcuttur; üstelik de bu ürünlerin kooperatifleri hatta üst birlikleri uzun yıllardır vardır (Taris Zeytin ve İncir Birliği) Ayrıca Kırsal Kalkınma kooperatifleri tipik bir pazarlama şirketi de hiç değildir.

NAZKOOP İÇİN ÖNERİ: TIBBİ ARAMOTİK BİTKİLER

Dünyada tarım sektöründe pazar payı en hızlı gelişen ve büyüyen ürün çeşitleri Tıbbi ve Aramotik bitkilerdir. Birleşmiş Milletler ve Tarım Bakanlığı tarafından kabul edilmiş 100 e yakın çeşidi vardır. Bu nedenle de Tarım Bakanlığı bu bitkilerin üretimini Kırsal Kalkınma programına alarak desteklemektedir. Milli Emlak hazineye ait tarım arazilerini bu tür bitkilerin üretimini desteklemek amacıyla arazileri kiralayabilmektedir. Ayrıca ön ödemesiz veya uzun vadeli ucuz destekleme kredileri de mevcuttur.

Ancak asıl katma değer bu bitkilerden elde edilen yağlardadır. Bu yağlara uçucu yağda denmektedir.

LAVANTA VE LAVANTA YAĞI

Dünyada Tıbbi ve aramotik bitkilerin yağlarının piyasa payı 2019 yılı itibariyle 13 Milyar dolardır. En büyük payda 8 Milyar dolarla Lavanta ya aittir. En büyük üreticilerde Fransa ve Bulgaristan'dır. Bulgaristan’da üretim alanları 40 Bin dönüme ulaşmıştır. Fransa’da sadece bir beldenin hasılatının 500 bin doları aştığı rivayet edilmektedir. Ama daha önemlisi uçucu yağların pazarı her yıl yaklaşık yüzde 8 ila 10 arasında büyümektedir. Bu müthiş bir büyüme rakamıdır. Günümüzde 1 kg Lavanta yağının fiyatı 70 Avro civarındadır ve 1 dönümden 10-15 kilo yağ elde edilebilmektedir.

Türkiye’de ise durum şudur; Verilen onca destek ve teşviklerle Lavanta üretim alanları 2018 de 8.700 dönüm den 2019 a 10.000 dönüme ulaşmıştır. Bu artışa rağmen Türkiye Lavanta yağı ithalatçısıdır. Türkiye Lavanta yağında dış ticaret açığı vermektedir. Türkiye 2019 yılı sonu itibariyle 211 Milyon dolarlık ithalat yaparken 156 Milyon dolarlık ihracat yapabilmektedir.

Lavanta yağını istenilen koşullarda elde etmek ve saklayabilmek küçük ölçekli bir köylünün yapabileceği bir iş değildir. Bunun için birlik şartır. Bu birliğin adı da KOOPERATİF'tir.

YATIRIMCIYA NOT…

Borsa da bir süre yatay seyir bekleniyor. Bu da her hissenin prim yapmayacağı anlamına gelir. Emlak fiyatlarında artış var DİKKAT!

(Haftaya lavanta yağını, maliyetlerini ve karlılığını detaylıca anlatacağım..)

 

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar