Geçenlerde bir dost sohbetinde konu tarım ve çiftçinin sorunları oldu. Sohbette olanların neredeyse hepsinin ortak fikri geleneksel tarım ürünlerinden artıkkarlı olmadığı idi.
Peki ne yapılmalıydı ?
Herkesin farklı bir önerisi vardı.. Kimi yeni bir ürün önerirken kimisi de pazarlamada ki aksaklıklardan bahsediyordu. Kimi arkadaşımızda başka sorunlar çözülürse sıkıntının kalkacağını söylerken; bir arkadaşımızda devletin desteğinin şart olduğunu ileri sürüyordu.
Kısacası her kafadan bir ses çıkıyordu. Anlaşılan o ki bir büyük projeye gereksinim var. Üstelik yeni ve farklı olmalı.. Çünkü geleneksel yöntemler yıllarca denenmiş bir sonuç alınamamış. Ya da o ürünlerde sistem oturmuş..
Peki yeni ve farklı bir çözüm var mı ?
EVET.. VAR..
YÖREYE UYGUN KIRSAL KALKINMA PROJESİ GELİŞTİRMEK..
Peki nedir ne değildir kırsal kalkınma projeleri ?
Yörenin ekolojik dokusuna uygun maksimum verim alınabilecek ve ancak gelişen piyasalarda da işlem gören yeni ürünlerin üretimini yapmak yaptırmak ve ürünün ulusal-uluslararası piyasalarda pazarlama koşullarını oluşturmak. Ve tabi bunu aşama aşama zaman ve maliyet bütçelemeleri yoluyla projelendirmek. Buna ilişkin teşvik ve destekleri araştırıp bulmak.
İşte böyle olursa buna KIRSAL KALKINMA PROJESİ DENİR.
Yoksa yörenin geleneksel ürünlerin satımını yapmaya çalışmak (Zaten başka firmalarca yapılan) yada üç beş meyvenin reçelini yapmak ve onu satmak için pazar aramak kırsal kalkınma projesi demek değildir. Ayrıca bu tür yaklaşımlar yeni ilave katma değer yaratmadığı gibi süreklilik de sağlamaz. Sonunun hüsran olması da kaçınılmazdır.
Kırsal Kalkınma Projelerini kim hazırlar?
Adı üzerinde Kalkınma Projesi; kamusal nitelik taşır.
O nedenle bu tür projelerin paydaşlarının çokluğu çok önemlidir. Ama en önemli paydaşları yerel yönetimlerle birlikte Ziraat Odaları. Çiftçi Birlikleri ve başkaca ilgili STK lardır.
Bu paydaşlarla oluşturulacak Üretici Kooperatifleri/Birlikleri Kırsal Kalkınmanın temel argümanıdır.
Yani Kooperatif araçdır. Amaç değildir..
Amaç KIRSAL KALKINMAYI GERÇEKLEŞTİRMEKTİR.
Haftaya Nazilli de Kırsal Kalkınma projesi önerisi ile yazımıza devam..
YATIRIMCIYA NOT:
Faizler düşük, uzun süre yükselmeyecek. Dolar da baskılanmaya devam. Altın her zaman güvenli bir liman. Ama borsa iştahlı. Gayri Menkul alım dönemi; Konut Faizleri çok cazip..