Aydın'ın önemli ürünlerinden biri olan kestanede 2023-2024 sezonunun ilk mahsulleri Aydın Ticaret Borsası tarafından sembolik olarak kilogramı 350 TL'den satın alındı.
Aydın’ın coğrafi işaretli ürünlerinden ve önemli ihracat mahsullerinden olan kestanede sezon hareketliliği başlarken, sezonun ilk kestanesi de düzenlenen törenle Aydın Ticaret Borsası tarafından satın alındı. Borsa binasında yapılan törende, 8 üretici getirdikleri toplam 101,20 kilogram kestaneyi borsaya teslim etti. Alım törenine katılan Aydın Valisi Yakup Canbolat ise Aydın’ın Türkiye'deki kestane üretiminde ilk sırada yer aldığını belirterek, üreticilere yeni sezonun hayırlı olmasını diledi.
Türkiye’nin dünya kestane üretimi sıralamasında dördüncü sırada yer aldığını hatırlatan Vali Canbolat; “Dağlarından yağ ovalarından bal akan, gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü olarak tarif edilen Aydın ilimiz, coğrafi konumu tarım, turizm ve sanayi sektöründeki potansiyeli, vasıflı insan gücüyle hem tarım şehri olması bakımından hem de ihracatta söz sahibi bir il olması bakımından Ege Bölgesi ve ülkemizin hızla gelişen illerinden biri konumundadır. Büyük Menderes Nehri’nin suladığı bereketli ovalar üzerinde bulunan ilimiz topraklarının çoğunluğunda tarım yapılmaktadır. İlimiz toprak, iklim, topografik yapı ve ekolojik özellikleriyle polikültür tarıma elverişlidir. Tarımın her kolunda yetiştiriciliğin yapılabildiği güçlü bir potansiyele sahibiz. Bu potansiyellerden birisi de şüphe yok ki kestane üreticiliğidir. Kestane, ülke ekonomisine sağladığı istihdam ve oluşturduğu katma değer nedeniyle önemli bir üründür. 2021 verilerine göre dünya kestane üretimi, 2 milyon 269 bin 924 ton olarak gerçekleşmiştir. Bu üretimdeki yüzde 75’lik pay ile Çin, birinci sırada yer alırken, ülkemiz dünya sıralamasında Çin, İspanya ve Bolivya’dan sonra dördüncü sırada yer almaktadır. Ülkemiz 3 milyonun üzerinde kestane ağaç varlığına ve 14 bin hektara yakın üretim alanına sahiptir” dedi.
“NAZİLLİ BİRİNCİ SIRADA YER ALIYOR”
Aydın’daki kestane üretiminde Nazilli’nin birinci sırada yer aldığını belirten Vali Canbolat; “Aydın’da ise 870 binin üzerinde ağaç varlığı ve 7 bin 825 hektar üretim alanı bulunmaktadır. 2022 yılında ülke kestane üretimimiz 80 bin 200 ton olarak gerçekleşmiştir. Ülke üretim sıralamasında ilimiz 24 bin tona yaklaşan üretimiyle birinci sırada yer almaktadır. İlimizde Nazilli ilçemiz 9 bin 821 ton kestane üretimi ile ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla Sultanhisar ve Köşk ilçelerimiz izlemektedir. Aydın Kestanesi, 2013 yılında coğrafi işaret, 2020 yılında AB Tescili almıştır. İlimizde kestane ayıklama, boylama ve paketleme yapan 20 tesis, kestane şekeri gibi mamul ürün üreten ise 2 tesis bulunmaktadır. İlimizde kestane üretimin, katma değerinin daha da artırılması noktasında ilgili kurumlarımız çalışmalarını sürdürmektedirler. Sadece kestane üretimi değil diğer alanlarla da üretim ve istihdam sağlayacak tüm projeleri ve tüm yatırımcılara Aydın’da mümkün olabilecek her türlü destek ve kolaylığı sağlayabilmek başlıca hedefimizdir. Valiliğimiz bir sorun-çözüm ortağı misyonuyla çiftçilerimizin, yatırımcılarımızın ve Aydın’a yararlı iş ve hizmet yapmak isteyenlerin her zaman hizmetindedir. Bu duygu ve düşüncülerle kestane sezonumuzun hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyor, tüm üreticilerimize bereketli ve bol kazançlar diliyorum. Yeni sezonun ilk kestanesini sembolik fiyatla 350 TL’den alarak, kestane sezonunu açıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun inşallah” dedi.
“KALİTELİ BİR YIL BEKLİYORUZ”
Bu yıl üretimde kaliteli bir yıl beklediklerini açıklayan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur; “Yeni kestane sezonunda sembolik 350 liradan alarak kestane sezonunu açıyoruz. Sezonun ilk kestanesini 350 lira sembolik fiyatla 8 üreticiden aldık. Önemli tarım ürünlerimizden olan kestane, Avrupa Birliği tarafından tescil edildi. Türkiye’de Aydın kestanesi olarak coğrafi işarete sahiptir. Aydın kestanesi, Avrupa’da elit kestane grubunda olup özellikle Çin kestanesine göre meyve iriliği ve zarının, kabuğunun inceliğinden dolayı kendini ayırıp uluslararası pazarda ciddi anlamda kaliteye sahip kestane çeşididir. İlimizde 80 bin ton civarında kestane üretilirken ülke üretiminin yüzde 30’unu ilimiz gerçekleştiriyor. Aydın olarak kestane üretiminde ilk sıradayız. Bu yıl üretim özellikle kaliteli bir yıl bekliyoruz. Geçen senenin ortalamasında bir üretim olacak. Müstahsil satışı bakımında Borsamızda tescil edilen kestane fiyatı 49 lira 10 kuruş olarak gerçekleşti. Bu yıl da geçen senenin üzerinde bir rakamla ortalama fiyatların üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. 2023-2024 üretim sezonu kestane üreticilerimize, tüccarımıza ve ihracatçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Konuşmaların ardından sezonun ilk alımı gerçekleştirilirken, Aydın Valisi Yakup Canbolat üreticilerle sohbet ederek gayretli çalışmalarından dolayı tebrik etti.
Yorum Yazın